La Mongeta del Ganxet cultivada dins la zona geogràfica de la DOP té unes característiques organolèptiques úniques. El seu gust suau, la gran cremositat i la poca percepció de la pell, li confereixen uns qualitats úniques. Digne de ser reconeguda, per alguns gastrònoms, com la millor mongeta del món.
La Mongeta del Ganxet de l’Agrària del Vallès:
Es una mongeta seca, la producció de la qual es troba principalment concentrada a la comarca del Vallès Occidental. Es conrea de forma completament artesanal. És de color totalment blanc i rep el peculiar nom de GANXET per la seva forma marcadament arrinyonada. Les característiques culinàries i dietètiques són immillorables gràcies a la pell inapreciable al paladar i la carn extremadament fina, per aixó és una mongeta poc flatulenta.
Com s’ha obtingut?
Els seus productors van dur a terme un programa de selecció genètica de la llavor, amb la col.laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya i l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, amb la qual han aconseguit la que avui denominem autèntica i genuïna Mongeta del Ganxet, en què la qualitat i la forma arrinyonada estan estretament relacionades.
Què la fa especial?
Es comercialitza únicament la Mongeta del Ganxet obtinguda en el procés de selecció. Va ser inscrita al Registro de Variedades del Instituto Nacional de Semillas y Plantas del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación espanyol amb el nombre 94/024 amb el nom de varietat Montcau i obtingueren el títol de multiplicadors de la seva pròpia llavor amb el nombre 450 otorgat per la Subdirección General de Producción Agroalimentaria.
Distincions:
Aquesta mongeta es conrea en les millors zones de producció i s’ha sotmès a diverses cates, amb un resultat immillorable. A la cata que va organitzar la guia “Lo Mejor de la Gastronomía Española” de Rafael García Santos, al restaurant donostiarra Arzak, va ser qualificada com la millor mongeta d’Espanya. Aquesta mongeta es descriu a la citada guia de la següent manera: Ens trobem davant d’una mongeta superior, d’una delicadesa insòlita, que es mostra a la seva pell imperceptible, a la finura extrema i a la mantecositat i que es volatilitza a la boca en un tres i no res.
Al Gerd podreu trobar-la en conserva i en pots de 360 grams o bé de 585 grams.